Wino i czerwone mięso sposobem na zdrowie?

Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak kolejna złota myśl a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej kwestii, ludzie coraz częściej o tym zapominają.

I spożywają po to, by się najeść, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). Tam, gdzie…Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak kolejna złota myśl a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej kwestii, ludzie coraz częściej o tym zapominają.

I spożywają po to, by się najeść, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). Tam, gdzie jedzenie jest przyjemnością, gdzie posiłki są celebrowane, ludzie są szczuplejsi i szczęśliwsi. Tak jest chociażby we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą pozostałych kuchni narodowych, do łatwych i lekkich się nie zalicza. Wiadra wina, deski kalorycznych serów, sporo czerwonego mięsa. A jednak – Francuzi należą do najszczuplejszych europejskich nacji. Ba, naukowcy dawno to zjawisko opisali – to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to – tyle wina, tłustych
potraw, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia… brzmi jak przepis na zawał. A działa zupełnie odwrotnie – choroby serca i układu krążenia występują we Francji znacznie rzadziej, niż w pozostałych państwach. Co jest kluczem? Moim zdaniem sposób jedzenia, brak pośpiechu przy przygotowaniu potraw i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się “na raz”.

Tak, więc pamiętajmy – jedzenie to przede wszystkim przyjemność! blog kulinarny
Na temat blog kulinarny to też niezłe info
Jeśli mowa o blog kulinarny to wspomnę też o innych źródłach.
Warto rzucić okiem także na blog kulinarny
Na temat blog kulinarny to też niezłe źródło

Leave a comment